16 Ekim Dünya Gıda Günü | BM: Gazze’de En Önemli Gıda Krizi
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından dile getirilen son verilere göre, 2023 yılında dünya genelinde yaklaşık 733 milyon insan açlıkla mücadele ediyor. Bu rakamların en üzücü yansımalarından biri ise Gazze Şeridi’nde yaşanan gıda güvensizliği krizi olarak karşımıza çıkıyor.
FAO’nun 16 Ekim 1945’te kurulmasıyla ilan edilen Dünya Gıda Günü, 1979 yılından bu yana gıda, tarım ve beslenme konularına dikkat çekmek adına kutlanmaktadır. Bu özel gün, gıdanın bir insan hakkı olduğu temalı etkinlikler ve konferanslarla işlenir. Son yıllarda, dünya genelinde açlıkla mücadelede ciddi sorunlar yaşandığı da bu vesileyle ortaya çıkıyor. FAO yetkililerinden Beth Bechdol, Gazze, Sudan, Haiti ve Ukrayna’da yaşanan savaş ve çatışmaların gıda güvenliği üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bilgi veren bir röportaj gerçekleştirdi.
Bechdol, dünyadaki açlıkla mücadele verilerine dair, “2023’te yaklaşık 733 milyon kişi açlıkla karşı karşıya kaldı. Bu, küresel nüfusun yaklaşık 11’de 1’ine, Afrika’da ise yaklaşık 5’te 1’ine karşılık geliyor. Bu durumun kabul edilemez olduğunu altını çizmek gerek.” şeklinde ifadeler kullandı. Ayrıca Bechdol, insanları açlığa sürükleyen başlıca sebepler arasında çatışmalar, iklim krizi ve ekonomik şokların yer aldığını belirtti.
Gelinen noktada, Gazze Şeridi’nin İsrail saldırıları altında aylardır zorlu bir süreçten geçtiğini vurgulayan Bechdol, şunları ekledi: “Özellikle Gazze Şeridi’ndeki gıda güvensizliği sorunu çok büyük boyutlara ulaştı. BM’nin Entegre Gıda Güvenliği Aşaması Sınıflandırması (IPC) 5. aşama yani ‘felaket/kıtlık’ ile tanımlanan acil gıda güvensizliği seviyesine ulaşan insan sayısında endişe verici bir artış gözlemliyoruz. Bu, Gazze Şeridi tarihinde görülen en ciddi gıda krizidir.”
Bechdol, Gazze’deki ekilebilir arazilerdeki zararın da ciddi endişe yaratmaya devam ettiğini dile getirerek, “1 Eylül 2024 itibarıyla Gazze’deki ekili alanların üçte ikisinden fazlası zarar görmüş durumda. Bu durum, hem şu anda hem de gelecekte gıda üretim potansiyeli konusunda büyük endişeler doğuruyor. Gıda yardımları tek başına Gazze halkının günlük gıda ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor.” dedi.
Ayrıca Bechdol, barışın gıda güvenliği için esas bir şart olduğunu vurgulayarak, barış olmadan gıda güvenliğinin mümkün olmayacağını belirtti. Ukrayna, Sudan ve Haiti gibi ülkelerde yaşanan gıda krizlerine de değinen Bechdol, bu ülkelerdeki gıda güvenliği sorunlarının boyutları hakkında bilgi verdi.