#Teknoloji

2 Milyar Yıllık Bir Keşif: Mars’ta Yaşama Işık Tutabilir

Bilim insanları, 2 milyar yıllık bir kayanın içinde yaşayan mikropların bulunduğunu açıkladı. Bu mikropların varlığı, Mars ve diğer gezegenlerde yaşam araştırmalarına yol gösterebilir.

Bilim insanları, Dünya’daki yaşamın evrimine dair bilgilerimizde önemli değişiklikler yapabilirler.

Microbial Ecology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 2 milyar yıllık bir kaya içinde yaşayan mikroplar keşfedildi.

Söz konusu antik kaya içindeki mikropların şimdiye dek keşfedilmiş en eski örneği olduğu ifade edildi.

“HEYECAN VERİCİ KEŞİF”

Çalışmanın baş yazarı ve Tokyo Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nden doçent Yohey Suzuki, “2 milyar yıllık kayaların yaşamı destekleyip desteklemediğini bilmiyorduk. Şu ana dek keşfedilen en eski yaşam belirtileri okyanus tabanının altında yer alan 100 milyon yıllık bir birikimde bulunuyordu, bu nedenle bu keşif çok heyecan verici.” şeklinde konuştu.

Kaya, adeta bir zaman makinesi gibidir. Şu andaki bilimsel bilgiye göre, Dünya’daki en eski yaşamın yaklaşık 3,5 milyar yıl önce ortaya çıktığı düşünülmektedir. Buna karşın insan türü, sadece birkaç yüz bin yıldır var olmaktadır.

Araştırmacıların belirttiklerine göre, taşa özgü mikropların zamana yayılan yavaş evrim süreci etkileyici bir şekilde görülmektedir.

Bu durum, yeni keşfedilen organizmaların genetik yapısının daha geniş bir şekilde incelenmesinin eşsiz bilgiler sunabileceği anlamına gelmektedir.

“DÜNYA’DAKİ İLK YAŞAMIN EVRİMİNİ ÇÖZECEK”

Suzuki, “Bu tür mikropların DNA ve genomlarını inceleyerek, Dünya’daki erken yaşamın evrimini anlayabiliriz.” ifadelerini kullandı.

MARS VE DİĞER GEZEGENLERDE YAŞAM ARAŞTIRMALARI İÇİN IŞIK TUTABİLİR

Uluslararası bilim topluluğu, taş içindeki mikrobiyal yapıların daha detaylı incelenmesinin diğer gezegenlerdeki yaşam araştırmalarına katkı sağlayabileceğine inanmaktadır.

NASA’nın Perseverance görevinin temel amacından biri Mars’tan fiziksel örnekler toplamaktır.

Araştırmanın yazarları tarafından belirtildiği gibi, bu örnekler muhtemelen yakın zamanda çıkarılan Dünya taşıyla aynı yaşta olacak ve bu da gezegenler arası mikrobiyal çalışmalara bir test niteliği taşıyacak.

“MARS’TAN GELEN ÖRNEKLERE UYGULAYACAĞIMIZ ÖNCEKİLİĞİ ARTIRACAK”

Aynı zamanda Suzuki, “Dünya’dan 2 milyar yıl öncesine ait örneklerde mikrobiyal varlıklar bulmak ve bunların doğruluğunu teyit etmek, şimdi Mars’tan gelen örneklerde bulabileceklerimiz için heyecanlandırıcı olacak.” şeklinde konuştu.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir