Uzay çöpleri hedef alınıyor: ESA, uyduların parçalanma sürecini inceleyecek
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), DRACO uzay aracı aracılığıyla bir uydunun Dünya’nın atmosferine girişi sırasında nasıl yanacağını detaylı bir şekilde araştıracak. Bu sayede uzay ajansı, uyduların parçalanıp yanacak şekilde tasarlanmasını sağlayarak uzay çöplerinin oluşumunu önleyecek.ESA, DRACO adlı uyduyu fırlatıp Dünya’nın atmosferine ateşli bir şekilde yeniden girişi sırasında nasıl parçalandığını detaylı bir şekilde izlemeyi planlıyor.
Uzay ajansı, Avrupalı teknoloji şirketi Deimos ile DRACO’yu geliştirmek için anlaşma imzaladı.
Uzay aracı, Dünya’nın atmosferine yeniden giriş yaparken parçalanırken yaklaşık 200 sensörle benzersiz veriler toplamayı hedefliyor.2027’de başlatılması planlanan bu görev, uyduların parçalanma sürecini anlamak ve dolayısıyla daha etkili bir şekilde parçalanıp yanacak şekilde tasarlanabilmelerini sağlamayı amaçlıyor.
Görev aynı zamanda uzay aracının yeniden giriş olaylarının çevreyi nasıl etkilediğini değerlendirmeye yardımcı olacak, uzay aracından gelen parçaların ve parçacıkların üst atmosferle nasıl etkileşime girdiğini ve hangi yan ürünlerin oluştuğunu inceleyecek.440 kilogramlık DRACO uzay aracının bir kısmı, normal bir uydunun parçalanma sürecine benzer şekilde tasarlanacak.
Ayrıca, sıcaklıkları ve diğer kuvvetleri ölçerken yeniden girişin muazzam kuvvetlerine dayanabilecek özel olarak tasarlanmış, 40 santimetrelik bir kapsül içerecek. Kapsül, yeniden girişten sonra bir paraşüt açacak ve alçalırken DRACO’nun dört kamerası ve 200 sensörü tarafından toplanan değerli verileri okyanusa iletmeden önce iletecek.
ESA’nın uzay güvenliği başkanı Holger Krag, “Yeniden giriş bilimi, tasarım sürecinde önemli bir unsurdur. Uydular atmosferde yandığında neler olduğunu daha iyi anlamamız ve yeniden giriş modellerimizi teyit etmemiz gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Krag, “Bu nedenle DRACO tarafından toplanan özgün veriler, 2030 yılına kadar daha kolay parçalanabilen uydu geliştirmek için yeni teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı. DRACO girişimi, ESA’nın 2030 yılına kadar uzay çöplerinin oluşumunu durdurmayı hedefleyen Sıfır Enkaz tüzüğünün bir parçası olarak bilinmektedir.