Haşhaş tohumundan bile küçük: Meyve sineğinin beyni haritası ortaya çıktı
Bilim insanları, daha önce pek çok araştırmanın merkezinde yer alan meyve sineğinin detaylı beyin haritasını oluşturmayı başardılar.
New York Times gazetesinin raporuna göre, araştırmacılar, meyve sineğinin beyin yapısı üzerine yapılan bu yeni çalışmada derinlemesine inceleme yaptılar.
Bu çalışma, bir meyve sineğinin tüm beynini kapsayan bir bağlantı şeması sağlayarak sinirbilim alanında devrim niteliğinde yeni keşiflere yol açacak ve beynin nasıl hareket ürettiği konusunda daha fazla anlayış sunacak bir başarıyı temsil etmektedir.
140 BİN NÖRON İÇERİYOR
Daha önce meyve sineklerinin beyninde yaklaşık 3 bin nöronun yer aldığı belirtilirken, bu çalışma, bir meyve sineğinin beyin haritasının haşhaş tohumundan bile daha küçük olduğunu ancak yaklaşık 140 bin nöron içerdiğini ve bu nöronlar arasında yaklaşık 50 metrelik bağlantılar olduğunu ortaya koydu. Bu harita, farklı bilgi türlerini birleştiren “sorgulayıcı” nöronları ve farklı sinir devreleri arasında iletişimi koordine eden “yayıncıları” ortaya çıkardı.
YÜRÜRKEN DURMALARINA SEBEP OLAN SİNİR DEVRESİ
Ayrıca, araştırmacılar, meyve sineklerinin yürürken durmalarına neden olan belirli bir sinir devresini de tanımladılar. Princeton Üniversitesi’nden nörobiyolog ve çalışmaya katkıda bulunan Mala Murthy, meyve sineği beyin haritasının “karmaşık bir beyinde tam bir haritaya sahip olunduğunu olağanüstü bir şekilde gösterdiğini” belirtti. Ayrıca, araştırmacılar, meyve sineği beyin haritalandırmasının ve analizinin, insanlar da dahil olmak üzere 86 milyar nörondan oluşan diğer türlerin beyin araştırmalarında yol gösterici olabileceğini vurguluyor. Araştırmanın sonuçları “Nature” dergisinde yayımlandı.