Gazze’de Yıkım Sonrası Temizlik: Enkazla Başa Çıkmak
Yıldır devam eden savaşın ardından Gazze sakinleri, harabeye dönen şehirdeki tonlarca enkazla nasıl mücadele edeceklerini merak ediyor. Birleşmiş Milletler’e göre, enkaz temizliğinin en az 14 yıl sürmesi ve 1,2 milyar dolara mal olması bekleniyor. Yollarda, dar patikalarda ve bir zamanlar işlek olan kaldırımların üzerinde enkaz yığınları artık göze çarpıyor. Şehirde yaşayan Filistinlilerin hayatını kurtarmak için temizleme çalışmalarının hızla başlaması gerekiyor.
BM’nin tahminlerine göre Gazze’de 42 milyon ton enkaz bulunmaktadır. Bu devasa miktar, Mısır’daki Giza Piramidi’ni tam 11 kez dolduracak büyüklüktedir. BM liderliğindeki Enkaz Yönetimi Çalışma Grubu, Filistinli yetkililerle işbirliği yaparak Han Yunus ve Gazze merkezindeki Deyr El-Belah kentindeki enkazları temizlemek için bir pilot proje başlatmayı planlıyor.
UNDP Gazze Ofisi Başkanı Alessandro Mrakic, “Zorluklar büyük olacak. Ancak operasyona hemen başlamak çok önemli.” dedi. Uzmanlar, 10 milyon ton enkaz temizlemenin 280 milyon dolara mal olacağını tahmin ediyor. Bu durum savaş durursa, tüm enkazın yaklaşık 1,2 milyar dolara temizlenebileceği anlamına geliyor.
Gazze’deki yapıların üçte ikisinin – 163 binden fazla binanın – savaş öncesindeki durumundan geriye bir şey kalmadı. Expert, bombardıman nedeniyle 10 binden fazla Filistinlinin cenazesinin enkaz altından çıkarılamadığını bildirdi. DSÖ, geçen yıl Gazze’de bir milyon akut solunum yolu enfeksiyonu tespit edildiğini belirtti. Endişe sadece tozla sınırlı değil, aynı zamanda yılan, akrep ısırıkları ve kum sinekleri nedeniyle cilt enfeksiyonları da artış gösterebilir.