Çinli Araştırmacılar Mars Atmosferi İçin Uygun Uzay Pili Geliştirdi
Çinli bilim insanları, Mars’ın atmosferinde çalışabilen uzay pili yarattı. Bu pil, uzun süreli çalışma imkanı sunarken aynı zamanda taşıma ağırlığını azaltarak güneş enerjisiyle tekrar şarj edilebiliyor.
Mars’a ekipman taşımak zorluğu nedeniyle, bilim insanları yeni çözümler arıyorlar. Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar, Mars atmosferini enerji kaynağı olarak kullanan özgün bir pil geliştirdi.
Bu pil, Mars’taki 60 dereceye kadar değişen sıcaklık dalgalanmaları altında çalışabilecek şekilde tasarlandı. Aynı zamanda, keşif cihazlarında kullanılan ikincil pillerin yerine geçebilmesi için geliştirilen bu Mars pili, elektrik üreten kimyasal reaksiyonlar ile enerji depolamak yerine sürekli bir şekilde gazlarla reaksiyona giriyor.
Güneş veya nükleer enerji ile yeniden şarj edilebilecek olan bu pil, aylarca kesintisiz bir şekilde çalışabiliyor. Sert sıcaklık değişimlerinde bile performansını koruyabilen pil, 0 derecede dahi çalışabilirken 373.9 Wh/kg enerji yoğunluğu sergiliyor.