#Dünya

Avrupa’daki Evsiz Çocuklar: Sağlık Hizmetine Ulaşamıyorlar, Okula Gidemiyorlar

Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere’de 399.561 çocuk evsiz durumda. Sağlık hizmetlerine ulaşamayan evsiz çocuklar, astım ve alerji gibi hastalıklarla mücadele ediyor. Bazıları okula devam edemiyor. AB ülkelerine sığınma talebinde bulunan refakatsiz çocuklar, evsiz olma riski taşıyorlar.
Brüksel merkezli FEANTSA ve Paris merkezli Abbe Pierre Vakfı tarafından yürütülen bir rapora göre, AB ülkeleri ve İngiltere’de 399.561 çocuğun barınacak bir evi yok. Bu çocuklar genellikle acil barınma evlerinde kalmak zorunda kalırken, yaklaşık 14,5 milyon çocuk da sızıntılı, nemli temelleri olan konutlarda yaşıyor. AB ülkelerindeki reşit olmayan çocukların dörtte biri ve altı yaşından küçük olan çocukların beşte birinden fazlasının kalabalık konutlarda yaşadığı tahmin ediliyor.
Avrupa başkentlerinde birçok evsizin bulunduğu sokaklarda yer alan çocuklar, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim konusunda zorluklarla karşılaşıyor ve belirsiz bir gelecekle karşı karşıya kalıyorlar. Abbe Pierre Vakfı’nın Avrupa Proje Yöneticisi Sarah Coupechoux, evsiz çocuklar için gerekli olan ihtiyaçlara uygun barınakların mevcut olmadığını belirterek, raporda belirtilen sayının beklenmedik bir durum olmadığını ifade etti.
Coupechoux, çocukların ders çalışabilecekleri, oyun oynayabilecekleri ve aileleriyle yaşayabilecekleri bir eve ihtiyaçları olduğunu belirtti. Sağlık hizmetlerine erişemeyen evsiz çocukların astım ve alerji gibi hastalıklarla boğuştuğunu ifade eden Coupechoux, bazılarının okula gidemediğini aktardı.
Martinez, “Evsizlik istikrarsızlığı ve kötü barınma koşullarının, uzun vadeli zararlı etkilere yol açabileceğini” ifade ederken, Avrupa’ya sığınma talebinde bulunan refakatsiz çocuklardan birçoğunun kötü barınma koşullarında kaldığını belirtti. Sığınma evlerinde kalan refakatsiz çocukların barınma ve iş imkanı olmaksızın 18 yaşına ulaştıklarında karşılaştıkları sorunlara değinen Martinez, bu durumun sokaklarda kalmalarına neden olabileceğini belirtti.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir