#Teknoloji

Ay misyonları için “Moonlight” programı: Yüksek hızlı iletişim çağı

ESA, gelecek 20 yıl içinde planlanan 400’den fazla Ay görevine hizmet etmek için Moonlight Ay İletişim ve Navigasyon Hizmetleri (LCNS) programını resmen başlattı. Bu program sayesinde Dünya ile Ay arasındaki yaklaşık 400.000 kilometre boyunca yüksek hızlı iletişim ve veri aktarımının kolaylaşacağı not edildi. ESA, Ay’ın keşfini desteklemek amacıyla bir programı başlattığını duyurdu.
LCNS, önümüzdeki 20 yıl içindeki 400’den fazla Ay görevine hizmet edecek.
Moonlight, Dünya ile Ay arasındaki yaklaşık 400.000 kilometre boyunca yüksek hızlı iletişim ve veri aktarımını kolaylaştırırken, beş ay uydusundan oluşan bir takımyıldızı olacak ve hassas, otonom inişler ve yüzey hareketliliği sağlayacak.
ESA Genel Müdürü Josef Aschbacher, Milano’daki Moonlight imza töreninde yaptığı konuşmada, “ESA, gelecekteki ticari ay pazarının yanı sıra var olan ve gelecekteki ay görevlerini desteklemek için çok önemli bir adım atıyor” dedi. Moonlight’ın ilk hizmetlerinin 2028 yılı sonunda başlaması ve sistemin 2030 yılına kadar tamamen işler hale gelmesi bekleniyor.
Moonlight, ayın güney kutbundaki kapsama alanına öncelik vererek ayın benzersiz aydınlatma koşulları ve kalıcı olarak gölgelenen kraterlerde depolanan su buzu olasılığı nedeniyle birçok görevin odak noktası olacak.
NASA liderliğindeki Artemis programı, astronotları Ay’a geri götürmeyi ve orada sürdürülebilir bir varlık oluşturmayı amaçlamaktadır. ESA, 2031 yılı civarında Ay’a Argonaut uzay aracını indirmeyi planlarken, Ay için çok sayıda özel görev de planlanmaktadır.
ESA’nın navigasyon direktörü Javier Benedicto, “Bu Avrupa için çok özel bir an. Bugün imzaladığımız Moonlight anlaşması, Ay’ın çevresinde ve yüzeyinde gelecekteki navigasyon sisteminin bel kemiğini oluşturuyor” dedi.
Moonlight’ı kilit bir ay hizmeti haline getirme arayışındaki en büyük faydalarından biri, iletişim yeteneklerinin bireysel iletişim sistemlerine olan ihtiyacı azaltarak müşterilerin görevlerinde astronotlara ve robotlara daha fazla odaklanmaları için olanak sağlamasıdır.
Pieralli, “Çok büyük bir şeye başlıyoruz. Bugün olan bitenin öneminin farkında bile olmadığımıza inanıyorum ama gelecek önümüzde duruyor.” şeklinde konuştu.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir