#Ekonomi

Türkiye enerji sektöründe yol haritası 2035 için duyuruldu

Türkiye’nin enerji alanındaki dönüşümü ve yenilenebilir enerji için 2035 yol haritası belirlendi. Bu çerçevede 108 milyar dolarlık yatırım süreci başlatılacak. Güneş ve rüzgar enerjisine 80 milyar dolarlık yatırım sağlanacak. Elektrik santrali izin süreleri yarıya indirilecek. Türkiye’nin 30 yıl içinde net enerji ihracatçısı olma hedefiyle ilerlenecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin 2035’te 120 bin megavat güneş ve rüzgar enerjisi kurulu gücü hedefine ulaşmayı planladığını ve bu için yaklaşık 80 milyar dolarlık yatırım gerektiğini açıkladı. Bayraktar, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleşen “Enerji Dönüşümü – Yenilenebilir Enerji 2035” tanıtım toplantısında Türkiye’nin enerji politikalarının üç ana hedef üzerine şekillendiğini belirterek, “arz güvenliği, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve 2053’te net karbon emisyonunu sıfırlamak” dedi. Bayraktar, Türkiye’nin enerji ihracatçısı bir ülke olma hedefini paylaştı. Enerji alanında yaşanan sıkıntıları ve yenilenebilir enerji yatırımcılarının sorunlarını da dile getiren Bayraktar, “Elektrik santrali izin süreleri için bir reform süreci olan ‘Süper İzin Süreci’ni getirmek istiyoruz. 48 ay olan elektrik santrali izin sürecini 24 ayın altına indireceğiz” açıklamasında bulundu. Bayraktar, “Yenilenebilir enerji alanındaki yatırımcılara sağlanacak önemli bir destek olan YEKA için taban fiyat uygulanacak. Önümüzdeki hafta 2024 YEKA ihalesinin şartnamesi açıklanacak. Her yıl düzenlenmesini planladığımız RES YEKA ve GES yarışmaları, haftaya başlayacak” ifadelerini kullandı.

“108 milyar dolarlık yatırım ve reform süreci başlatıyoruz” diyen Bayraktar, yenilenebilir enerji santrali yatırımları için iletişim şebekesinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. “2035 yılına kadar 14,700 kilometre HVDC hat kurarak iletim şebekesini genişletmeyi planlıyoruz” dedi. Bakan Bayraktar, “Nükleer enerji de dahil olmak üzere şebekedeki yatırım ihtiyacının 28 milyar dolara ulaşacağını” belirtti.

GABAR VE SAKARYA’DA GAZ ÜRETİMİ Bayraktar, mevcut durumda günde yaklaşık 51 bin varil petrol üretilen Gabar’da, 100 bin varillik günlük üretim hedefinin olduğunu aktardı. Sakarya Gaz Sahası’nda ise 7,2 milyon metreküp doğal gaz üretildiğini belirten Bayraktar, “2025’in ilk çeyreğinde günlük 9,1 milyon metreküp gaz üreterek 4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılamış olacağız” dedi. 20 MİLYAR DOLAR YATIRIM Bayraktar, 2024-2030 döneminde enerji verimliliği yatırımlarının kamu ve özel sektörde 20 milyar dolara ulaşacağını açıkladı.

Türkiye enerji sektöründe yol haritası 2035 için duyuruldu

Yatırımcılara IBAN uyarısı

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir