Savunma Sanayisi İçin Ek Fon Paketi | Cevdet Yılmaz: Eleştirilerin Bir Kısmına Katılıyorum
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025’e ertelenen Savunma Sanayi Fonu düzenlemesi üzerinde yapılan eleştirilerin bazılarına katıldığını belirterek, “Haklı eleştirilere dikkat edilerek paket yeniden gözden geçirilip gerektiğinde yeniden Meclis’e sunulacak.” dedi.
Cevdet Yılmaz, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2025 Yılı Merkezi Bütçe Teklifi hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Sunum sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin gelecek yıl Meclis’e sunulup sunulmayacağına ilişkin bir soru üzerine, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na yönelik güçlendirme çalışmaları yapıldığını ancak süreçte birçok tartışmanın olduğunu hatırlattı. Eleştirilerin bir kısmına kendi de katıldığını ve bu eleştirilere saygı duyduğunu ifade eden Yılmaz, “Meclis tartışmalar için var, teklif sunulur, tartışmalar yapılır, gerekirse geri çekilir ya da değiştirilir. Bu bir eksiklik olarak değerlendirilmemeli. Toplumsal olarak önemli eleştiriler dile getirildi. Etki analizleri biraz aceleye getirilmişti.
Karar birlikte alındı: Cumhur İttifakı olarak, bütçe sonrasında detaylı bir şekilde tartışacağız, maddeleri tekrar tekrar gözden geçireceğiz. Haklı eleştirilere dikkat edilerek paket revize edilecek. O anki siyasi iradeyle ne karar alınırsa, gerekirse Meclis’in takdirine yeniden sunulacak. Ancak şu an ertelenmiş durumda. Bütçeye odaklanmış durumdayız.”
“İHTİYAÇ DUYULAN KAYNAKLARI SAVUNMA SANAYİ PROJELERİNE YÖNLENDİRİYORUZ” Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, savunma sanayi sektöründe 1000’den fazla proje olduğunu ve sektörün 15 milyar doların üzerinde büyüklüğe ulaştığını belirtti, bu alanın bugün büyük bir ekonomik sektör olduğuna vurgu yaptı.
Geçen yıl 5,5 milyar dolarlık ihracat yapıldığını hatırlatan Yılmaz, bu yıl için tahminlerin 6,6 milyar dolar olduğunu dile getirdi. Yılmaz, “Eskiden almadıkları ürünleri şimdi biz ülkelerden satın alıyoruz. Ancak yeterli değil.” şeklinde değerlendirme yaptı. Yılmaz, bütçeden, Türkiye’nin hava sahasını dış saldırılara karşı daha güçlü bir şekilde koruyacak Çelik Kubbe Projesi’nin yanı sıra milli muharip uçak KAAN gibi projelere kaynak ayrıldığını bildirdi.