#Teknoloji

Çin, Ay’ın uzak tarafında magmatik yapıların izlerini buldu

Çin’in Chang’e 6 araştırma aracı, Haziran 2024’te Ay’ın uzak tarafına inerek Güney Kutbu-Aitken havzasından numuneler topladı. Bu numuneler, Ay’ın iki yüzü arasındaki farklılıkların anlaşılmasına yardımcı olabilir. Chang’e 6 sondası, 2024 Haziran’ın başında Ay’ın uzak tarafına yumuşak bir iniş başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.
Uzay aracının ana hedefi, Ay’ın uzak tarafından numune almak ve geri getirmek olduğundan beri yan görevleriyle birlikte bu işlem gerçekleştirildi.
Ayrıca, Chang’e 6 sondası 25 Haziran’da Ay yüzeyinden 1.935 gram numune getirdi. Ay’ın “karanlık tarafı” olarak adlandırılan uzak taraf, yakın tarafın aksine benzer miktarda güneş ışığı alır.
Ancak, iki taraf arasında, uzay keşfinin başlamasından sonra araştırmacılar tarafından fark edilen önemli farklılıklar mevcuttur.
Ay’ın uzak tarafı, yoğun kraterleşmiş olmasına rağmen, yakın tarafın derin havzalarını göstermez ve kabuğunun kalınlığının daha fazla olduğu, 2012’de Yerçekimi Kurtarma ve İç Laboratuvar görevi tarafından ölçülmüştür.
Bu numunelerin incelenmesi, bu gizemlerin açığa çıkarılmasına yardımcı olabilir ve belki de Ay’ın nasıl oluştuğu hakkında daha fazla bilgi sağlayabilir. Hong Kong Üniversitesi’nden jeologlar, Chang’e 6 iniş alanından elde edilen örneklerin, Güney Kutbu-Aitken (SPA) havzasında magmatik kayalar oluşturan magmatizmin belirtilerini taşıdığını keşfettiler.
Çin Bilim Akademisi’nden Profesör Xianhua Li, yaptığı açıklamada, “Bu araştırma sonuçları, Chang’e-6 örneklerindeki plütonik kayaçları ve özellikle Mg-suite kayaçlarını incelemek için önemli bir jeolojik çerçeve sunmaktadır. Bu araştırma, köken mekanizmalarını anlamamıza büyük ölçüde yardımcı olacaktır.” dedi. Çalışma, önceki Ay’ın yakın tarafından alınan materyaller ve gözlemlerle birlikte, iki yüz arasındaki önemli volkanik farklılıkları açıklayarak Astrophysical Journal Letters’da yayınlandı.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir