Bakan Ersoy: 8 bin eseri ait olduğu yerlere getirdik
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Eğer dünyanın herhangi bir yerinde bir Türkiye’ye ait esere sahipseniz, artık Türkiye’nin bu eseri geri alacağını biliyorlar. Bu kararlı takibimiz sonucunda, eser sahipleri artık kayıp olan eserleri geri vermeye başladılar. Biz göreve geldiğimizden beri yaklaşık 8 bin eseri, yani ait oldukları topraklara geri getirdik.” dedi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen, “21’inci Yüzyılda Türkiye’nin Kültür Seferberliği” kitabının lansmanı ve “Kaçış Yok” sergisinin açılış programı Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, program öncesinde sergiyi gezdi ve eserler hakkında bilgi aldı. “8 BİN ESERİ ÜLKEMİZE GETİRDİK” Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un burada yaptığı konuşmada, dünyanın dört bir yanındaki Türkiye’ye ait eserlerin geri alındığına dikkat çekerek, “2018’den bu yana mesai arkadaşlarımla birlikte kültürel mirasımızı korumak, geliştirmek ve dünyaya tanıtmak için kararlı adımlar attık.
Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak yürüttüğümüz projelerle, kültürel mirasımızı korumakla kalmayıp, aynı zamanda uluslararası alandaki görünürlüğümüzü artırmak için çalışmaktayız. Türkiye’nin her bir köşesindeki müzeler, arkeolojik kazılar, restorasyon projeleri ve sanat etkinlikleri ile medeniyetimizi gelecek nesillere taşıyoruz. Bu topraklara ait eserleri dünyanın herhangi bir yerinden almaktayız… Eğer dünyanın herhangi bir yerinde bir Türkiye’ye ait esere sahipseniz artık, ‘Türkiye gelip bu eseri alacak’ şeklinde bir algı oluştu.
Bu kararlı takibimiz neticesinde, eser sahipleri artık bize ait olan eserleri vermeye başladılar. Göreve geldiğimizden beri yaklaşık 8 bin eseri, yani ait oldukları topraklara geri getirdik.” dedi. “KÜLTÜR MİRASIMIZI UNESCO GEÇİCİ LİSTESİ’NE KAYDEDİYORUZ” Bakan Ersoy, Türkiye’nin en fazla unsur kaydettiren 2. ülke olduğunu belirterek, “Bakanlık olarak, kütüphaneler konusunda da önemli adımlar attık. 2018’den bu yana, hiç kütüphanesi olmayan yerlerde sıfırdan inşa edilen 204 kütüphane dahil olmak üzere, toplamda 524 kütüphaneyi hizmete açtık.
Bu yıl, Bakanlığa bağlı olarak hizmet veren kütüphane sayısı bin 296’ya yükseldi. Aynı zamanda gezici kütüphane ve bebek kütüphane sayılarını artırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Rami Kütüphanesi, son hizmete açtığımız kütüphanelerin başında yer alıyor. Hem bir kütüphane hem de bir kültür ve sanat merkezi olarak hizmet veren kütüphanemizin ziyaretçi sayısı, attığımız doğru adımı gözler önüne seriyor. Gerçekleştirdiğimiz başarıları kısaca hatırlatmak isterim. Ülkemizin kültürel mirasını UNESCO Geçici Miras Listesi’ne kaydetmekteyiz.
2018 dahil olmak üzere, 4 alanımız listeye dahil edildi. Ülkemiz, 30 kültürel değerle UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri’nde en fazla unsur kaydeden 2. ülke haline geldi. Halkımızın kültür ve sanata erişimini kolaylaştırmak amacıyla Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’ni başlattık. Şehirlerimizin kültürel miraslarını ziyaretçilerle buluşturmayı hedefleyen bu organizasyonumuza büyük ilgi gösterildi.
Bu heyecan 4 yıl önce bir şehirde atılan ilk adımla başladı ve bugün 16 şehirde devam ederek köklendi. Gelecek yıl ise Malatya, Manisa, Mardin ve Kayseri gibi 4 yeni ilimizi festival rotamıza ekleyerek yolumuza devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.