Bakan Işıkhan: Hastane Anlaşmaları İptal Edildi, Ödemeler Durduruldu | Yenidoğan Çetesi Soruşturması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yenidoğan skandalına karışan hastanelerin sözleşmelerinin feshedildiğini ve ödemelerin durdurulduğunu duyurdu. Işıkhan, hastanelerin geçmiş borçları için blokaj uygulandığını belirtti. Emekli maaşlarıyla ilgili 2024 ve 2025 farkına yönelik olarak Işıkhan, “Emeklilik sistemi üzerinde büyük değişiklikler yapmayı düşünmüyoruz.” dedi. Bakan Işıkhan, tamamlayıcı emeklilik sistemiyle ilgili çalışmalarının olmadığını ve asgari ücret sürecinin aralık ayında başlayacağını söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AA Editör Masası’na katıldı. Bakan Işıkhan, yenidoğan bebe çetesi ve gündemdeki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Işıkhan, savcılıktan gelen talep üzerine bakanlık olarak denetimlerin başlatıldığını aktardı. Işıkhan’ın vurguladığı noktalar şunlar:
“CİMER başvurusu ile birlikte 2023’te süreci başlattık. Hastanelerdeki incelemelerimiz aylar öncesinde başladı. Kamu zararına yol açan reçeteler ve tedavi yöntemleri ayrıntılı bir şekilde incelendi. 29 Nisan’da Medilife Bağcılar ve 9 Ağustos’ta Bağcılar Şafak Hastanesi ile ilişkiler feshedildi. Ödemeler de durduruldu. Diğer hastanelin sözleşmeleri de sonlandırıldı ve ödemeler durduruldu. Geçmiş borçları bloke edildi. Geçmiş ödemeler faiziyle birlikte tahsil ediliyor.
Riskli hastanelere yönelik incelemeler ve denetimler aktif bir şekilde devam ediyor.
VATANDAŞLARA ÇAĞRI Alo 173 ve CİMER üzerinden gelen tüm ihbarlar değerlendiriliyor. Konunun takipçisi olacağımızı özellikle belirtiyorum. Şimdiye kadar SGK’nın her kuruşunu takip ettik ve bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Vatandaşların bize bilgi vermesini rica ediyorum. Sağlık Bakanı’nın en son açıklamalarına katılıyoruz ancak sorunlu konular sonuçlar doğurabilir.
2024-2025 EMEKLİLİK FARKINA DÜZENLEME GELECEK Mİ?
Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde bu gibi konular gündeme gelebiliyor. Emeklilik sistemiyle fazla oynamayı düşünmüyoruz. Bu tarz durumlarla daha önce de karşılaştık. Çalışanlarımızın verimliliği ve üretkenliğine odaklanmamız gerekiyor.
EMEKLİLİK SİSTEMİ DEĞİŞECEK Mİ? Emeklilik şartları için köklü değişiklikler öngörmüyoruz. Bu yönde bir çalışma yapılmıyor. Sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini ve emeklilerin yaşam standartlarını artırmak için çaba sarf ediyoruz. Önceliğimiz mevcut emekli haklarını korumak ve geliştirmek. TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ GELECEK Mİ? Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle ilgili bakanlık tarafından herhangi bir çalışma yapılmıyor.
‘Kıdem tazminatının yerine geçeceği’ endişeleri var. Bu konuda işçi ve işveren kesiminin endişelenmemesini rica ediyorum. EYT’NİN EKONOMİYE ETKİSİ EYT’nin sosyal güvenlik sistemi ve işgücü piyasasına etkileri oluyor. Emekli sayısı 16,4 milyon, EYT düzenlemesinden 2 milyon sigortalıya aylık bağlanmış durumda. 2024 Ağustos sonunda aylık bağlanan kişi sayısı 2,3 milyon kişiye ulaşacak. EYT emeklilerinin ortalama yaşı 48, aylıkları ise 17 bin lira. EYT’nin 2023 yılındaki maliyeti, yaşlılık aylığı ve bayram ikramiyesi toplamında 210 milyar lira. 2024’te EYT’nin maliyetinin 592,6 milyar lira olması beklenmektedir.”
ASGARİ ÜCRET (Asagri ücret görüşmeleri) Aralık ayında bu süreci başlatmayı planlıyoruz. İşçileri ve işverenleri memnun edecek bir rakamda karar kılınacak. Belirlenecek asgari ücretin çalışanların yaşam standartlarını yükseltecek düzeyde olmasını umuyoruz.
SGK BORCU OLAN ŞİRKETLER AÇIKLANACAK MI? Şirketlerin borçları inanılmaz bir seviyeye ulaşmış durumda.
Şu an bir çalışma yapıyoruz. En yüksek prim borcu olan şirketleri kamuyla paylaşacağız.
500 milyon lira ve 1 milyar lira borcu olan şirketler mevcut. Bunları kamuya açıklama niyetindeyiz.