BM Genel Kurulu, ABD’nin Küba’ya ambargoyu kaldırmasını isteyen tasarıyı onayladı
ABD’nin Küba’ya uyguladığı ekonomik, ticari ve finansal ambargoya son verilmesini talep eden bir karar tasarısı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda kabul edildi.
BM Genel Kurulu’nda, ABD’nin Küba’ya karşı uyguladığı ambargonun kaldırılması isteğiyle ilgili bir karar tasarısı oylandı. Tasarının lehine oy kullanan 187 ülke, oylamada ABD ve İsrail’in yanı sıra Moldova’nın çekimser kaldığı görüldü. Bu son karar, BM’nin benzer konuda aldığı 32. karar olma özelliğini taşıyor.
Kabul edilen tasarı, devletleri ticaret ve hareket özgürlüğünü savunan BM Şartı ve uluslararası hukuka uygun olarak, kısıtlayıcı tedbirlerin uygulanmamasını teşvik etti. Tasarının kabulü, Küba Dışişleri Bakanlığı tarafından olumlu karşılandı ve dünya genelinde ambargoya son verilmesi talebi yükseldi.
Küba’nın BM delegasyonu, 60 yıldan fazla süredir devam eden ambargonun adaya büyük baskı uyguladığını savunarak, ambargonun insan haklarını sistematik olarak ihlal ettiğini belirtti. Küba’nın her ay 421 milyon dolar, her gün ise 13,8 milyon dolar kaybettiği vurgulandı. Son olarak, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi tarafından ambargonun bir yıl daha uzatılması kararı alınmıştı.