#Teknoloji

Çin’in 2050’ye Kadar Uzay Hedefleri: Venüs’ten İlham Alınacak

Çin, uzun vadeli bir plan olan 2050’ye kadar uzay bilimi hedeflerini duyurdu. Bu plan, Venüs atmosferinden numune toplama görevi gibi çığır açıcı projeleri içeriyor ve üç aşamada gerçekleşecek. İlk aşama, 2030’da mürettebatlı Ay misyonu ile başlayacak. Çin Bilimler Akademisi (CAS), Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) ve Çin İnsanlı Uzay Mühendisliği Ofisi (CMSEO) tarafından ortaklaşa sunulan Ulusal Uzay Bilimi Orta ve Uzun Vadeli Kalkınma Planı (2024-2050) ile hedefler belirlendi.
CAS Başkan Yardımcısı Ding Chibiao, “Çin’in uzay bilimi araştırmaları, halen nispeten az sayıda uzay bilimi uydusu ile sınırlıdır ve gelişmeye açıktır. Uzayda öncü bir güç olabilmek için eksiklikler giderilmelidir” dedi.
Hedefler arasında ulusal uzay bilimi misyonlarının uygulanması, temel araştırmaların güçlendirilmesi, uzay bilimi için üst düzey yeteneklerin gelişimi ve küresel düzeyde inovatif başarılar elde edilmesi bulunmaktadır. Güneş’in incelenmesi ve uzay araştırmaları üzerine odaklanan görevler üç aşamada planlanmıştır.
İlk aşama (2027’ye kadar) mevcut bir dizi görev ve projeye odaklanacak. Bu kapsamda, ilk mürettebatlı Ay misyonunun 2030 yılına kadar başlatılması, Hubble sınıfı bir teleskop dahil uzay istasyonu operasyonları ve önemli bilimsel projelerin yürütülmesi yer almaktadır. Ayrıca, büyük projeler arasında uzay yerçekimi dalgası algılamaları ve güneş kutup yörüngesi misyonu gibi önemli görevler planlanmaktadır. Karanlık madde parçacık tespiti, Güneş-Dünya L5 bölgesine bir güneş gözlemevi ve ötegezegen görevleri gibi küçük ve orta sınıf misyonlar da arasında yer alabilir.
BEŞ GÖREV ONAYLANDI
En Uzun Dalga Boyunda Gökyüzünü Keşfetme (DSL), Geliştirilmiş X-ışını Zamanlama ve Polarimetri (eXTP), Solar Polar Orbiter (SPO), Taiji-2 ve Dünya 2.0 olmak üzere beş görev için onay alındığı ve geliştirildiği belirtiliyor. Bu görevler, sırasıyla kozmik karanlık çağlardaki sinyalleri araştıracak, kara delikler gibi nesneleri inceleyecek, Güneş’i inceleyecek, yerçekimi dalgalarını tespit edecek ve Dünya benzeri yaşanabilir dış gezegenler için uzun vadeli çalışmalar yapacaktır. İkinci aşama (2028-2035) Jüpiter’e Tianwen-4 misyonu gibi ileri uzay görevlerini hedeflemektedir. Diğer olasılıklar arasında asteroit keşfi ve ötegezegen uydularının tespiti bulunmaktadır.
Son aşama (2036-2050), uzay biliminde küresel liderliği hedefleyen 5-6 büyük ölçekli görev ve çeşitli küçük projelerle planlanmaktadır. VOICE adlı bir Venüs yörünge aracı, bu aşama için görüşülen büyük bir misyondu. Ancak Venüs’ten numune toplama görevi tercih edildi ve misyon detayları henüz açıklanmadı. 2022’de MIT’den gelen bir teklif de, Venüs atmosferine iniş ve yavaşlama, balonla örnekleme ve ardından yörünge aracıyla buluşmak üzere örnek kutusunu Venüs’e götürecek bir uzay aracı planını ortaya koyuyor. Çin ayrıca 2028’de bir Mars numune geri dönüş misyonu başlatmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu görev, astrobiyolojik açıdan önemli örneklerin 2031 yılına kadar Dünya’ya getirilmesini hedeflemektedir. Daha geniş kapsamlı program, uluslararası işbirliği ve değişimi teşvik ederek uzay bilim ve teknolojisinin insanlık için daha yararlı hale gelmesini sağlayacaktır. NSSC Direktörü Wang Chi, “Uzay bilimi ve teknolojisinin başarıları, insanlık için daha iyi ve faydalı olmalıdır. Bu nedenle uluslararası işbirliğini teşvik etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Çin’in 2050’ye Kadar Uzay Hedefleri: Venüs’ten İlham Alınacak

Euro Bölgesi’nde kamu borcu arttı

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir