#Teknoloji

Dünya dışı yaşam arayışında sürpriz keşif: Cevap beklenenden daha yakın!

Bilim insanlarının Dünya dışı yaşam arayışları sürüyor. Yapılan yeni bir araştırma ise cevabın çok uzak olmadığını iddia etti. Araştırmalar, potansiyel yaşamın Dünya’dan 2,7 milyar kilometre uzaktaki Uranüs’ün uydusu Miranda’da olabileceğini gösterdi. Bilim dünyasının en büyük muammalarından biri; Eğer Dünya dışında yaşam varsa, nerede? Yıllardır bu konu üzerinde çalışan bilim insanları, cevabın beklenenden daha yakın olduğunu savundu.
Uzaylıların, Dünya’dan sadece 2,7 milyar kilometre uzaklıktaki Uranüs’ün uydusu Miranda’da gizlenebileceği öne sürüldü. Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’ndaki araştırmacılar, Miranda’nın yüzey altında yaşam için uygun bir okyanus olduğuna dair kanıtlar buldu.
Araştırmanın yazarlarından Tom Nordheim, “Miranda gibi küçük bir cisimde bir okyanus bulmak büyük bir keşif,” şeklinde konuştu. Bu durum, Uranüs’ün uydularının potansiyel olarak yaşam barındırıp barındıramayacağı sorularını gündeme getirdi. Araştırmacılar, bu keşfi daha derinlemesine incelemek için Uranüs’e yeni bir görev yapılmasını istiyorlar.
Voyager-2 uzay aracının 1986’da çektiği görüntüler, Miranda’nın güney yarısının ilginç bir yüzeye sahip olduğunu ortaya koydu. Ekip, bu görüntüleri yeniden değerlendirerek uydunun iç yapısını anlamak için bir bilgisayar modeli geliştirdi. Yapılan analizler sonucunda, Miranda’nın yüzeyinin altında, 100-500 milyon yıl önce var olmuş büyük bir okyanus keşfedildi.
Miranda’nın yarıçapının sadece 225 kilometre olması dikkate alındığında, bu okyanusun neredeyse uydunun yarısını kaplamış olması gerektiği tahmin ediliyor. Araştırma ekibi, okyanusun hala mevcut olup olmadığını ve kalınlığını kesin olarak bilmediklerini belirtiyor.
Ancak, Uranüs’ün en ilginç gök cisimlerinden biri olduğunun altını çizen bilim insanları, yeni bir uzay görevi başlatılması gerektiğini vurguluyor. 2022’de yayımlanan bir raporda NASA’nın Uranüs’e yönelik bir misyon başlatması tavsiye edilmişti. Bilim insanları, bu keşiflerin Güneş Sistemi’ndeki buz devleri hakkındaki anlayışımızı geliştireceğini umuyor.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir