Hizbullah lideri Nasrallah’ın ölümü: Bundan sonra neler olacak?
İsrail ordusu, Hasan Nasrallah’ın Beyrut’taki saldırıda öldürüldüğünü duyurdu. Hizbullah, Nasrallah’ın ölümünü doğrulayarak “Savaşmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı. Nasrallah’ın öldürülmesi, Hizbullah’ın geleceği ve Lübnan ile Ortadoğu için ne anlama geldiği konusunda spekülasyonlara yol açtı. Ortadoğu’da gerilim artarken dünyanın gündemi uzun süredir Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın ölüm haberiyle çalkalanıyor.
Nasrallah, İsrail ordusunun hedef aldığı saldırı sonucu hayatını kaybetti.
HİZBULLAH LİDERİ NASRALLAH İSRAİL SALDIRISINDA ÖLDÜRÜLDÜ haberi için tıkla: Hizbullah’ın güney cephesi komutanı Ali Karaki, istihbarat şefi Hasan Yasin ve İran Devrim Muhafızları’nın Lübnan’daki Kudüs Gücü komutanı Abbas Nilforuşan da saldırıda hayatını kaybetti.
İran’ın dini lideri Ali Hamaney, İsrail’in Lübnan’a saldırılarını kınayarak “savunmasız insanlara yönelik katliam yapıldığını” açıkladı.
Hamas da Nasrallah’ın öldürülmesinin direnişi daha da güçlendireceğini belirtti.
Nasrallah’ın vefatının, Hizbullah’ın geleceği ve Ortadoğu için ne ifade ettiğiyle ilgili spekülasyonlar devam etmekte.
Nasrallah’ın ölümü ve olası senaryoları beş soruda ele alıyoruz…Lübnan’ın çeşitli bölgeleri uzun bir süredir İsrail bombardımanına hedef olmakta. Beyrut’a yönelik son saldırı Hizbullah’ın merkez karargahını hedef almıştı.
Saldırılar devam ederken, İsrail medyası Nasrallah’ın vefat haberlerini duyurmaya başladı.
80 TON BOMBALANDI
İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari, Nasrallah’ın Hizbullah’ın yeraltı karargahında hayatını kaybettiğini açıkladı.
Anadolu Ajansı’nın verdiği bilgiye göre Nasrallah, Beyrut’un güneyindeki karargahında düzenlenen 80 tonluk bombalı saldırı sonucunda vefat etti.İsrail’in önde gelen Times of Israel gazetesine konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, Dahiye’ye yönelik saldırıların Lübnan’a kara harekatı planlarını engellemek için yapıldığını ileri sürdü.
Yetkili, İsrail istihbaratının, İran’ın 2040’a kadar İsrail Devleti’ni ortadan kaldırmayı öngören planının detaylarını ele geçirdiğini ve Nasrallah’ın bu planın önemli bir parçası olduğunu iddia etti.Uzmanlar, Nasrallah’ın yerine geçecek kişinin hem Lübnan’da Hizbullah hem de İran tarafından kabul edilebilir olması gerektiğini söylüyor.
Nasrallah’ın yerine en olası gösterilen kişi Seyyid Haşim Seyfeddin. Seyfeddin, 32 yıldır Hizbullah’ı yöneten Nasrallah’ın akrabası.
Hizbullah’ın siyasi işlerinden sorumlu olan Seyfeddin, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 2017’de terör listesine alınmıştı.İsrail ordusu, son haftalardaki saldırılarla Hizbullah komuta kadrosunun neredeyse tamamen çöktüğünü iddia ediyor.
Washington Enstitüsü’nden analist Hanin Ghaddar, CNN’e yaptığı açıklamada, Hizbullah’ın elindeki güdümlü ve uzun menzilli füzeleri henüz kullanmadığına dikkat çekti.
Hizbullah tarafından yapılan açıklamada ise, “Mücadelemiz devam edecek.” ifadesine yer verildi.Hizbullah’ın Nasrallah’ın ölümünü doğrulamasının ardından, gözler İran’ın vereceği tepkiye çevrildi.
Reuters haber ajansına göre, İran, Nasrallah’ın vefatı sonrası Hizbullah ve diğer bölgesel müttefikleriyle sürekli iletişim halinde olup “bir sonraki adımı” belirlemek için çalışıyor.
Tahran’dan bilgi alan iki bölgesel yetkili, İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in ülkedeki güvenlik nedeniyle daha güvenli bir yere taşındığını bildirdi.Hamaney, Hizbullah liderinin ölümü karşısında “intikam alınacağını” belirterek, “Nasrallah bir birey değil, bir yol ve bir düşünce okulu idi. Bu yol devam edecek.” dedi.
İran meclisi ulusal güvenlik komitesi, acilen toplantıya çağrıldı.
CNN, İran’ın, “en yakın müttefiki Hizbullah’ın aldığı darbeye karşı alacağı önlemleri değerlendirdiğini” bildirdi.Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 31 Ağustos 1960 tarihinde Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta dünyaya geldi.
1975’te iç savaşın başladığı sırada 15 yaşında olan Nasrallah, ailesiyle birlikte Sur kentine bağlı el-Bazuriye köyüne döndü ve orada Şii Emel Hareketi’ne katıldı.
1982’de İsrail tarafından Lübnan’ın işgali sırasında Hizbullah’a katıldı. İsrail, 1992’de Abbas Musevi’yi öldürdükten sonra 12 Şubat 1992’de Nasrallah’ı Hizbullah’ın genel sekreteri olarak seçti.
Nasrallah, Hamas’ın başlattığı “Aksa Tufanı” operasyonunu destekleyerek, ateşkes sağlanana kadar İsrail’e yönelik saldırılara devam edeceğini defalarca vurguladı.