#Ekonomi

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: Minimum ücretin çok yönlü bir şekilde ele alınması gerekiyor

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, minimum ücretle ilgili olarak, “Çok yönlü bir şekilde ele alınmalı. Örneğin, yüzde 40 zamda sanayiciler desteklenmeli, yüzde 25 zamda ise minimum ücretlilere destek verilmeli,” açıklamasında bulundu. Aran, faiz indirimlerine dair beklentilerini gelecek yıla ertelediğini belirtti.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Samsun’da gerçekleşen “81 İlde 81 Orman” projesinin fidan dikim töreninde gazetecilerin sorularını cevapladı.

S&P’nin not artışını değerlendiren Aran, “Üç kredi derecelendirme kuruluşundan ikisi notumuzu yükseltti, bu tarihe geçtik anlamına geliyor. Not artışı, borçlanma maliyetlerimize olumlu bir etki yapacak. Şu anda en büyük sorunumuz yüksek faiz maliyetlerine katlanmak zorunda kalmamız,” şeklinde konuştu.

“UYGUN SEVİYEDE FAİZ İNDİRİMİ OCAK AYINA ERTELENMİŞ GÖRÜNÜYOR” Aran, enflasyon ve faiz politikaları hakkında şunları söyledi: “Eylül ayında yüksek enflasyon gelmesi beni şaşırtmadı. Ekim ayında aylık enflasyon yüzde 2,5 gelirse, yıl sonunda enflasyon yüzde 48’e kadar çıkabilir. Kasım ayında faiz indirimi beklentisi içinde olanlardan biriydim. Ekimde aylık enflasyon yüzde 2,5’in üzerinde gelirse, Kasım ayında Merkez Bankası faiz indirimi yapmayabilir. Temkinli olmak gerekirse, Kasım ayında beklediğim faiz indirimi ocak ayına sarkmış gibi görünüyor. Kasım ayında aylık enflasyonun yüzde 2’nin altına ineceğini düşünüyorum. Aylık enflasyon Kasım ayında yüzde 1,5 olursa, yıl sonunda enflasyon yüzde 43’e kadar çıkabilir.”

“STOPAJ ARTIŞINI MANTIKLI BİR ADIM OLARAK DEĞERLENDİRİYORUM” TL mevduat ve fonlarda stopaj artışını yorumlayan Aran, “Türk lirasına olan ilgi azaldığı için stopaj indirildi. Stopajın artırılmasını mantıklı bir adım olarak görüyorum,” ifadelerini kullandı.

MINIMUM ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILMALI? Minimum ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulunan İş Bankası Genel Müdürü Aran, “Yüksek enflasyon, sabit gelirle geçinen minimum ücretli kesimi etkiledi. Minimum ücret artışları genellikle uzlaşma olmadan sonuçlanıyor gibi gözüküyor. Minimum ücrete yüzde 40 zam yapılırsa, sanayicilerin de rahatlatılması gerekiyor. Yüzde 25 minimum ücret zammı alan kişilere başka politika önlemleri uygulanmalı. Her kesimi ve hem sanayiciyi hem de minimum ücretle çalışanı teşvik edici başka mekanizmalar geliştirilmeli. Aksi halde, uzlaşmak mümkün olmayabilir,” şeklinde konuştu.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir