Japonya’da halk örtülü ödenek skandalını cezalandırdı: İktidar koalisyonu koltuk kaybetti
Japonya’da dünkü seçimlerde Başbakan Şigeru İşiba’nın iktidar koalisyonunun parlamentodaki çoğunluğunu yitirmesi ve hiçbir partinin çoğunluğu sağlayamaması, hükümetin kuruluşuyla ilgili belirsizlikleri artırdı. Seçmenler, 1955’ten beri Japonya’yı hemen hemen kesintisiz şekilde yöneten Liberal Demokrat Parti’ye tepki gösterdi. (Haber: Derya Doğan)Japonya’da erken seçim, iktidar partisine koltuk kaybettirdi.
Japonya Başbakanı Şigeru İşiba, erken seçim kararının geri teptiğini ve iktidar partisinin son 15 yılın en kötü sonucunu elde ettiğini kabul etmesine rağmen görevde kalacağını açıkladı.
67 yaşındaki İşiba, 1 Ekim’de göreve başladıktan kısa süre sonra dünkü seçimi çağrılmasına karar vermişti.
Ana etkenin, Liberal Demokrat Partili (LDP) yetkililerin bağış etkinliklerinden para topladığını ortaya koyan ve eski Başbakan Fumio Kişida’nın görevini sona erdirmesine yol açan örtülü ödenek skandalı olduğunu belirtti. “İnsanların kuşkuları, güvensizlikleri ve öfkeleri” nedeniyle böyle bir karar aldıklarını ifade etti.
Ancak örtülü ödenek skandalına tepki gösteren seçmenler, 1955’ten beri Japonya’yı hemen hemen kesintisiz şekilde yöneten Liberal Demokrat Parti’yi (LDP) cezalandırdı. Tahminlere göre LDP liderliğindeki koalisyonun iktidar çoğunluğunu kaybetmesi beklenirken, Başbakan İşiba, “siyasi bir boşluk” bırakmayacağını belirtti.
Bugünkü basın toplantısında kararlı bir şekilde konuşan İşiba, “Hem güvenlik hem de ekonomi alanlarında önemli zorluklarla karşı karşıyayken tereddüt etmeyeceğim” diyerek başbakan olarak görevini sürdüreceğini belirtti.
“Para ve siyaset konularında köklü bir reform yapacağım” diyen İşiba, seçmenlerin partiyi ağır bir şekilde cezalandırdığını belirterek “İnsan hayatlarını koruyarak ve Japonya’yı koruyarak görevimi yerine getirmek istiyorum” dedi.İşiba’nın Liberal Demokrat Partisi ve küçük koalisyon ortağı Komeito’nun parlamentonun alt kanadındaki sandalye sayısı, finansman skandalı ve artan yaşam maliyeti krizi nedeniyle 279’dan 215’e düştü.
Kabineden iki bakan ve Komeito lideri Keiichi İshii koltuklarını kaybetti.
Ana muhalefetteki Japonya Anayasal Demokrat Partisi (CDPJ), sandalye sayısını 98’den 148’e yükseltmesine rağmen iktidara gelmek için gerekli olan 233 sandalyeden uzak kaldı. Anayasaya göre hükümet kurmak için partilere 30 günlük bir süre tanınırken, sadece bir ay önce başbakan olan İşiba’nın bu yenilgi sonrasında ne kadar süreyle görevde kalacağı belirsizliğini koruyor.
Küçük partiler önemli kazanımlar elde etti ve müzakerelerde kritik bir rol oynaması bekleniyor. Siyasi risk danışmanlık şirketi Japan Foresight’ın kurucusu Tobias Harris, “İşiba’nın yeni bir hükümette başbakan olmasının pek olası olmadığını ancak geçici olarak görevde kalabileceğini” belirtti.
Ulusal yayın kuruluşu NHK ve diğer medya kuruluşları tarafından bildirilen çıkış anketleri ve sonuçlar, LDP ve küçük koalisyon ortağı Komeito için 15 yılın en kötü sonucunu gösterirken, Japon para birimi yen, dolar karşısında yüzde birin üzerinde değer kaybederek üç ayın en düşük seviyesine geriledi.