Kronik hastalıkların artışı: Hangi kuşak en çok sağlık sorunu yaşıyor?
Uzmanlara göre, “Baby Boomers” olarak adlandırılan 1946-1964 doğumlu kuşak, önceki nesillere kıyasla daha fazla kronik hastalıkla karşı karşıya. 2004-2018 arasında yapılan araştırmalar, kanser, diabetes ve kalp problemleri gibi sağlık sorunlarının arttığını ortaya koydu. Tıbbi ilerlemelere rağmen genç kuşakların sağlıksız yaşam riskinde bir artış olduğunu vurgulayan uzmanlar bulunmakta.
İngiltere’den gelen uzmanlar, “Baby Boomers” kuşağının ve sonrasının, önceki nesillere göre daha fazla sağlık sorunuyla mücadele ettiğini ve kronik hastalıkların nesiller boyu arttığını gözlemlediği hakkında rapor sundu. İngiliz The Guardian gazetesine göre, uzmanlar 2004-2018 yılları arasında İngiltere, ABD ve Avrupa’da farklı kuşaklardan 50 yaş üstü 100 binden fazla kişinin sağlık verilerini inceledi. Uzmanlar, kuşaklar arasında kronik hastalıkların görülme oranlarında büyük bir artış yaşandığını belirtti. Kronik hastalıkların nesiller boyunca arttığını vurgulayan uzmanlar, “Baby Boomers” kuşağının önceki kuşaklara göre aynı yaş grubundaki bireylere oranla daha fazla kanser, diabetes, yüksek kolestrol, obezite, akciğer ve kalp hastalıklarıyla karşılaşma olasılığının yüksek olduğunu belirtti.
“DAHA UZUN SÜRE SAĞLIKSIZ YAŞAMA RİSKİ” Uzmanlar, kanser, kalp hastalıkları ve yüksek kolestrol vakalarındaki artışın özellikle İngiltere ve Avrupa’da gözlemlendiğini açıkladı. University College London (UCL) uzmanlarından Laura Gimeno, “Tıptaki gelişmelere ve halkın sağlık bilincinin artmasına rağmen, 1945 sonrası doğanların, kendilerinden önceki kuşaklara göre daha fazla kronik hastalığa yakalanma riski altında olduklarını” ifade etti. Yüksek gelirli Batı ülkelerinde 65 yaş üstü nüfusun yaklaşık beşte bir oranda olduğuna dikkat çeken Gimeno, “Eğer ortalama yaşam süresi sabit kalır ya da artarsa, bu durum genç kuşaklar için sağlıksız bir şekilde daha uzun yıllar yaşama riskini artırabilir.” şeklinde konuştu.