Mars’ın eski tarihi: Kızıl Gezegen’de okyanus izleri!
Çinli Zhurong Mars keşif aracı, Mars’ın yüzeyinde bir zamanlar büyük bir okyanusun varlığına işaret eden izler keşfetti. Bu çarpıcı keşif, Mars’ın yaşamı destekleyebileceği fikrini tekrar gündeme getiriyor. Zhurong, Kızıl Gezegen’in yüzeyinde su ile kaplı geniş bir alana işaret eden yeni kanıtlar elde etti.
Araştırmacılar, Mars’ın kuzeyinde Utopia bölgesinde “antik bir kıyı hattı” izleri belirledi ve bu alanın geçmişte su ile dolu olabileceğini gösteren verileri analiz etti. Konuyla ilgili, Hong Kong Politeknik Üniversitesi’nden Bo Wu, Zhurong’un iniş bölgesinde “delikli koniler, çokgen çukurlar ve aşındırıcı akıntı izleri” olduğunu belirtti. Önceki çalışmalar, bu tür yapıların su veya buz etkileşimiyle oluşabileceğini öne sürmüştü. Mars yüzeyindeki uydu görüntüleri ve Dünya’daki analizler, Utopia’da bir kıyı hattının var olabileceğini gösteriyor. Bu bölgenin yaklaşık 3.7 milyar yıl önce büyük bir sel sırasında su altında kalabileceği öne sürülmekte.
Pennsylvania State Üniversitesi’nden Benjamin Cardenas, yeni araştırmanın sonuçlarını “şüpheli” olarak değerlendirirken, Mars’taki rüzgarlar ve erozyonun bu izleri silebileceği ve Mars’ın aslında daha aktif bir gezegen olduğunu öne sürdü. Cardenas, Mars’taki bir okyanusun varlığının yaşamın var olma olasılığını arttırabileceğini belirtti.
Araştırmacılar, Dünya’daki yaşamın deniz tabanında veya gelgit havuzlarında başladığı teorisini vurgulayarak, Mars’ta okyanus izleri bulunmasının Kızıl Gezegen’in yaşanabilirlik potansiyelini artırdığını açıkladılar. Mars’taki eski okyanusun varlığı, gezegenin yaşam olasılıklarını artırarak, bilim insanlarının Mars’ta geçmiş yaşam izlerini ve genel yaşanabilirliği detaylı şekilde incelemesine olanak sağlıyor.