Tehlike Sinyalleri Yörüngede Çalıyor: Uzay Çöpü Tehdidi İçin Uyarı
LeoLabs araştırmacıları, gezegenin yörüngesindeki uzay çöplerinin büyük bir felakete yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. 30 binden fazla hızla hareket eden nesne, astronotlar için ciddi bir tehdit oluşturuyor.
Yörünge haritalama firması LeoLabs’ten araştırmacılar, yörüngeyi dolduran ve kaçınılmaz bir felakete neden olabilecek tehlikeli uzay çöpleri konusunda alarm zillerini çalıyor.
LeoLabs kıdemli teknik uzmanı Darren McKnight, bu sorunu “saatli bir bomba” olarak tanımladı. McKnight ve meslektaşları, gezegenin etrafında son derece yüksek hızlarda hareket eden yaklaşık 30.000 nesne tarafından kuşatıldığı bu durumu önlemek için çözümler arıyorlar.
LeoLabs COO’su Dan Ceperly, “Bu korkunç gerçeklik, çarpışmaların bir ‘eğer’ değil ‘ne zaman’ sorusu olduğunu gösteriyor. Birkaç milimetre büyüklüğünde olan parçaların bile astronotlar için ölümcül olabileceğini belirtti.
Şirket, dört inçe kadar çapta olan nesneleri izleyebilse de, daha küçük olanlar radarlarının algı aralığının dışında kalabiliyor. O zamana kadar hiçbir insan hayatının uzay enkazı nedeniyle kaybedilmediğine dikkat çekilse de, bazı riskler yaşandı. Örneğin, 2021’de Canadarm2 robotik kolu küçük bir şarapnel parçası tarafından delindi ve hasar gördü.
Geçmişte, McKnight, ABD ve Sovyetler Birliği’nin uzaya fırlattığı kullanılmış roket üst aşamaları ve bunları temizleme konusunda bir anlaşmaya varamamasının, düşük Dünya yörüngesindeki en yüksek bölgelerin de uzay çöpleri ile dolu olmasına neden olduğunu belirtti. Bir çarpışmanın Kessler Sendromu olarak bilinen zincirleme etkilere yol açabileceğini söyledi.
Çin’in uzay yarışına katılmasıyla birlikte LeoLabs, uluslararası işbirliğinin zor olabileceğini kabul etse de tüm süper güçleri masaya taşımak için çağrıda bulunuyor. Secure World Foundation kıdemli direktörü Ian Christensen, “Riskin büyük kısmından sorumlu olan ABD, Rusya ve Çin gibi ülkeleri kendi enkazlarını temizlemeye ikna etmek en büyük diplomatik zorluk olabilir” diye konuştu.