#Teknoloji

Uzay görevlerinin iç yüzü: Polaris Dawn ekibi anlatıyor!

Uzayda insanlığın ulaştığı en uzak mesafeye seyahat eden Polaris Dawn astronotları, SpaceX’in tarih yazan görevinde yaşadıkları fiziksel deneyimi paylaştı. “Uzay adaptasyon sendromu”nun yörüngeye seyahat eden insanların yüzde 60 ila 80’ini etkilediğini aktaran astronotlar, uzay görevlerinin gerçek yüzünü gözler önüne serdi. SpaceX’e ait dört mürettebat üyesinin farklı fiziksel hislere sahip olduğu tarih yazan uzay yolculukları sırasında bu deneyimler yaşandı.

ABD Hava Kuvvetleri’nden eski pilot Scott Poteet, “İlk birkaç gün gözlerim kötüleşmeye başladı.” dedi. Polaris Dawn’daki tıbbi görevli olan SpaceX mühendisi Anna Menon, uzay adaptasyon sendromuna yakalandığını belirtti. Bu fenomen, yörüngeye seyahat eden insanların çoğunu etkileyen fakat astronotlar genellikle bu rahatsızlığı açıkça belirtmez. Uzaya yapılan yolculuk, vücut üzerinde rahatsızlıklardan tehlikeli durumlara kadar çeşitli etkilere neden olabilir; bu da sarsıcı g-kuvvetleri ve yön duygusunu bozan ağırlıksız ortamdan kaynaklanmaktadır.

Menon, uzay yolculuğunun zor yönlerini vurgulayarak, “Baş dönmesinden mide bulantısına ve hatta kusmaya kadar geniş bir deneyim yelpazesi var. Gerçekten tüm yelpazeyi yaşadım.” şeklinde konuştu. NASA, bu semptomları uzun zamandır bilmekte ve araştırmaktadır çünkü kurumun astronotları bu tür rahatsızlıkları uzun süredir bildirmektedir. Polaris Dawn görevi, uzay uçuşlarının zorlu yönlerinden bazılarını çözmeyi amaçlayarak bu araştırmayı ileri götürmeyi hedeflemekteydi.

Görev sırasında mürettebat, özel kontakt lensler takarak gözlerindeki basıncı ölçme ve beyin anatomisindeki değişiklikleri izleme amacıyla MRI taramaları gibi çeşitli sağlık odaklı deneyler gerçekleştirdi. Uzmanlara göre son 60 yılda yaklaşık 600 kişi yörüngeye çıktı ve yarısından fazlası uzay adaptasyon sendromuna yakalandı. Polaris Dawn ekibinden gelen ilk raporlar, yüksek radyasyona maruz kalmış olsalar da belirgin bir sağlık etkisi olmadığını gösterdi.

Fakat ekip, diğer NASA astronotlarının bildirdiği gibi, yüksek radyasyonlu ortamlarda “parıltılar veya ışıklar” gördüklerini aktardı. NASA, astronotların yüzde 70’inin vücut sıvılarının yer değiştirmesi sonucu gözlerde basınç değişikliklerine yol açan bu durumu yaşadığını tahmin etmektedir.

Uzay görevlerinin iç yüzü: Polaris Dawn ekibi anlatıyor!

Walmart Türkiye pazarına giriyor

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir