#Teknoloji

Uzaydaki İlerlemeler: Ekim Ayında Öne Çıkan Bilimsel Keşifler

Bilim ve teknoloji dünyasındaki her tür keşif, yenilik ve atılım, evrenin bilinmeyen yönlerini keşfetmeye ve insanlığın vizyonunu genişletmeye devam ediyor. Ekim ayı, uzaydan yapay zekaya kadar çeşitli alanlarda heyecan verici gelişmelere tanıklık etti. İşte bu aydaki önemli bilimsel keşifler…Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları, Mars’ta bulunan bir atmosferle şarj edilebilen ve bu gezegenin zorlu koşullarına dayanabilen bir pil geliştirdi.
Araştırmacılar, bu pilin Mars’taki koşullarda 1350 saatten fazla çalışabildiğini ve gece ve gündüz sıfırdan 60 dereceye kadar değişen sıcaklıklarda işlevsel olduğunu açıkladı.Çinli araştırmacılar, biyolojik olarak parçalanabilen magnezyum içeren polimerle sarılmış dikiş ipinin, mekanik olarak hareket ettirildiğinde elektrik alanı üretebildiğini tespit etti.
Bu özel dikiş ipi, yapay kas dokuları ve fareler üzerinde test edildi ve dikiş atılan yaraların 10 gün sonra neredeyse tamamen iyileştiği belirtildi. Araştırmacılar, elektrik alanının hücre çoğalmasını hızlandırdığını ve yaranın daha hızlı iyileşmesini sağladığını gözlemledi.
Bu nedenle, elektrik yüklü dikiş iplerinin yara iyileşmesini yüzde 50’ye kadar hızlandırma ve enfeksiyon riskini azaltma potansiyeline sahip olduğu bulundu.Avrupa Güney Rasathanesi’nden (ESO) bilim insanları, Dünya’ya en yakın ikinci yıldız sistemi olan Barnard Yıldızı etrafında dönen ilk gezegeni gözlemledi.
Bu yeni gezegen, bir yılın yaklaşık 3.15 Dünya gününe eşit olduğu ve yüzey sıcaklığının yaklaşık 125 santigrat derece olduğu belirlendi. Araştırmacılar, bu gezegenin Dünya gibi yaşam barındırmadığını ve yüzeyinde sıvı su bulunduracak kadar sıcak olduğunu vurguladı.Sydney Üniversitesi ve Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfı’ndan gelen araştırmacılar, yapay zeka teknolojisi kullanarak RNA’sı olan 161,979 yeni virüs türü keşfetti.
Bilim insanları, virüsleri tanımlamak için genetik dizi verilerini incelemek üzere “LucaProt” adlı bir derin öğrenme algoritması geliştirdi. Araştırmacılar, keşfedilen virüslerin çoğunun mevcut veri tabanlarında listelendiğini ve yapay zeka teknolojisinin bu verileri organize ederek kategorilere ayırdığını aktardı.Evde kullanım için uygun bir cihaz geliştiren bilim insanları, ilaç ve tedaviye yanıt vermeyen depresyon vakalarında etkili olabileceği bulundu.
Depresyon teşhisi konulan kişilere zayıf elektrik akımları gönderen bu cihazı düzenli olarak kullanan kişilerde 10 hafta sonra depresif belirtilerde açık bir iyileşme olduğu gözlendi. Bilim insanları, geliştirdikleri cihazın ağır depresyon tanısı almış 174 kişi üzerinde test edildiğini belirtti.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir