Yerli ve milli tren incelme sistemi yakında
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk mühendisler tarafından tamamen geliştirilen Otomatik Tren İnceleme İstasyonları’nı (OTMİ) yıl sonunda devreye almak istediklerini açıkladı. Bakan Uraloğlu, “Trenler hareket halindeyken bile demiryolu araçlarını otonom olarak, mevcut muayene istasyonlarından daha kapsamlı bir şekilde inceleyebileceğiz. Böylece araçlardaki kusurları büyük zararlara yol açmadan tespit edeceğiz.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve Tübitak Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (TÜBİTAK RUTE) tarafından geliştirilen OTMİ çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen muayene istasyonları sayesinde trenlerin tekerlerinde oluşabilecek kırıklar, çatlaklar, fren sistemi hataları ve anormal ısınmalar gibi kusurların önceden tespit edilebileceğini belirtti.
ARIZALAR HAREKET HALİNDE İNCELENECEK Demiryolu ağına yerleştirilecek OTMİ’ler ile trenlerin tekerlerinde oluşabilecek kırıklar, çatlaklar, fren sistemi hataları ve anormal ısınmalar gibi kusurların önceden tespit edileceğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen OTMİ’ler ile trenler hareket halindeyken bile demiryolu araçlarını, mevcut muayene istasyonlarından daha ileri seviyede inceleyebileceğiz. Böylece araçlardaki kusurlar büyük zararlara yol açmadan tespit edilecek.” dedi.
HEDEF DAHA GÜVENLİ YOLCULUK Karayollarındaki akıllı ulaşım sistemlerinin demiryollarında da başlatıldığını belirten Uraloğlu, “Demiryollarında dijitalleşme ve akıllı sistemler alanındaki en önemli projelerden biri olan OTMİ, uluslararası standartlara ve gelişen teknolojiye uygun olarak güvenli, hızlı ve konforlu yolcu ve yük taşımacılığına olanak sağlayacak.” dedi.
AKILLI YAZILIMLARLA ERKEN TESPİT Daha önce insanlar tarafından yapılan demiryolu araçları kontrolü olan yürüyen aksam, yük dengesi ve olası arızaların OTMİ sayesinde artık tamamen elektronik sensörler ve akıllı yazılımlar ile, trenler hareket halindeyken bile yapılabileceğini ifade eden Bakan Uraloğlu, demiryolu ağına yerleştirilecek muayene istasyonları sayesinde trenlerin tekerlerinde oluşabilecek kırıklar, çatlaklar, aşınma, fren sistemi hataları ve anormal ısınmalar gibi kusurların önceden tespit edilebileceğini söyledi.